Chia semínka 100 g
Jak používat chia semínka
Chia semínka se konzumují vcelku i mleté. Dají se konzumat jako součást
zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva, jogurtů, koktejlů,
dezertů a kaší. Chia semínka výborně zasití organismus. Semínka lze
kombinovat do různých pokrmů. Semínka lze konzumovat i ve formě gelu.
Postačí když semínka namočíte na 5–10 minut do vody. Gel lze přidat do
kaší, tvarohu, těsta, ale i nápojů.
Charakteristika chia semínek
•
Antioxidační účinky
•
Zdroj omega 3 mastných nenasycených kyselin
•
Obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů
Semínka mají šedo-černou barvu a jsou dlouhá okolo jednoho milimetru. Díky hydrofilním vlastnostem tvoří chia semínka při kontaktu s tekutinou gel. Chia semínko jsou lehce stravitelná.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 1970 kJ/ 470kcal; Tuky: 30,25g –
z toho nasycené mastné kyseliny 3,33g, mononenasycené mastné kyseliny 2,3g,
polynenasycené mastné kyseliny 23,67g, Sacharidy: 17,35g –
z toho cukry 2,83g; Bílkoviny: 16,54g; Sůl:
0,044g; Vláknina: 34,4g
Látky obsažené ve 100g chia semínek
(V závorkách jsou uvedeny doporučené denní dávky)
Vápník: 631 mg (800 mg); Železo: 7.72 mg
(14 mg); Hořčík: 335 mg (375 mg);
Fosfor: 860 mg (700 mg); Draslík: 407 mg
(2000 mg); Zinek: 4.58 mg (10 mg); Vitamín
C: 1.6 mg (80 mg); Vitamín B1: 0.62 mg (1.1 mg);
Vitamín B2: 0.17 mg (1.4 mg); Vitamín B3:
8.83 mg (16 mg); Vitamin A: 54 IU; Vitamin E
(alfa-tokoferol): 0.5 mg (12 mg)
Dávkování
Dne 22. ledna 2013 vyšlo nařízení Evropského parlamentu a Rady
(ES) č.258/97, ve kterém se uvádí, že doporučená denní dávka
u balených semen chia je 15 g. Ve stejném nařízení vyšlo i to, že
v určitých druzích potravin se může používat maximálně 10 %
chia semen.
Země původu
Argentina/Paraguay
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
100 g