Wolfberry Xantanová guma 100g
Charakteristika
Xantanová guma, které se někdy říká i xantan, nebo E 415, je prášek bez
chuti a bez zápachu, který se získává fermentací sacharidů za pomoci
bakterie Xanthomonas campestris. Vzniklý polysacharid má molekulovou hmotnost
okolo 200 000 a v případě xanthanových monomerů se skládá z glukózy,
kyseliny glukuronové, manózy, esterifikované kyseliny octové a kyseliny
pyrohroznové.
Xantanová guma je hydrokoloidní, takže na sebe dobře váže vodu. Této
její vlastnosti se využívá především při náhradě lepku, protože
pomáhá zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin.
Pečivo se s xantanem daleko méně drobí, lépe drží tvar, ale hlavně
vydrží daleko déle vláčnější.
Xantan můžete používat jak při klasickém pečení, tak při přípravě
pečiva v domácí pekárně. Přidává se zamíchaný do mouky a může se
použít nejen do kynutého těsta, ale například i do lineckého,
piškotového, třeného, odpalovaného, nebo listového těsta.
Xantan se ale dá použít i při přípravě dressingů, masových šťáv a
omáček, při zavařování masa, domácí výrobě šunky, zmrzliny, nebo
dokonce cukrovinek, které budou mít konzistenci “gumových
medvídků“.
Složení
Xantanová guma (E415) 100%.
Dávkování
Při přípravě výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kilogram
všech suchých hmot použitých při přípravě těsta. Hotové výrobky, a to
nejen pro celiaky, zůstávají s xantanovou gumou daleko déle křehké,
čerstvé a pomaleji vysychají.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 1403 kJ / 335 kcal; Tuky: 0g – z toho
nasycené mastné kyseliny 0 g; Sacharidy: 78 g – z toho
cukry 5 g; Vláknina
73 g; Bílkoviny: 6,6 g; Sůl 3 g
Země původu
Čína
Výrobce
Wolfberry s.r.o., Bohunická 5, 619 00 Brno
Obsah
100 g
Parametry
Země původu | Čína |
Produkty bez alergenů | Bez mléka, Bez sóji, Bez vlčího bobu (Lupina), Bez lepku, Bez hořčice, Bez sezamu, Bez skořápkových plodů, Bez celeru, Bez siřičitanů, Bez podzemnice olejné (arašídů), Bez vajec |